Aug 11, 2013

Συνέντευξη στο περιοδικό "ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΑΝ-ΗΣΥΧΙΕΣ #1"

"DIY ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ: Συνέντευξη με τους Εν Ψυχρώ

Αναμφίβολα στην Κύπρο υπάρχει μια μαγική συνταγή όπου γεννάει μουσική, τέχνη και κουλτούρα τα τελευταία δυο χρόνια, όμως αυτή η συνταγή έκανε θαύματα. Στην DIY σκηνή της Κύπρου εμφανίστηκαν οι Εν Ψυχρώ όπου έκαναν την δική τους συνταγή, μια συνταγή μοναδική και πάνω απ΄όλα απολαυστικότατη. Ένα απο τα καλύτερα εγχώρια συγκροτήματα που πέρνουν επάξια τον τίτλο "Η άλλη όψη στην Κύπρο". Όταν τους ακούς το μόνο που δεν μπορείς να κάνεις είναι να περιορίσεις το σώμα σου, το μυαλό σου και την ψυχή σου στη γη. Όπως και να χει εμείς πιστεύουμε σε αυτούς, έτσι θελήσαμε να μας λύσουν κάποιες απορίες."

Γιατί ‘’Εν Ψυχρώ’’?

Εν Ψυχρώ είναι μια κατάσταση όπου κάποιος με πλήρη συνείδηση και νηφαλιότητα εμπλέκεται σε ακραίες καταστάσεις όσο άλλοι μπορούν μόνο υπό την επίρρεια μένους και παραφροσύνης.
Είναι μια μορφή μόνιμης και αποφασιστικής οργής που αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πράξεις της ενάντια σε μια κατάσταση ώστε να επιφέρει πλήγμα,χωρίς να επικαλείται τη δικαιολογία της παρόρμησης και του συναισθηματικού εκτροχιασμού.

Στην Αρχή...

Προτιμούμε τη λέξη ΄΄ξεκίνημα’’. Ήταν καθαρά  θέμα θέλησης για   τον καθένα μας ξεχωριστά να αρχίσουμε να κινούμαστε στο ελληνόφωνο χάρντκορ. Η Κύπρος είναι μικρή ως γνωστόν και τα άτομα που κινούνταν στην πανκ φάση ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών, οπότε γνωριζόμασταν απλά περιμέναμε τις κατάλληλες προυποθέσεις για τον καθένα να μπορέσει να αφιερώσει χρόνο σε μια μπάντα. Εκείνη την περίοδο ο Γιώργος  (φωνή,κιθάρα) είχε ήδη τους Εντός των Τειχών (τώρα Downward Spiral) ο Μάριος ήρθε μόνιμα Κύπρο και άρχισε να τζαμάρει με τον Στέφανο και τον Αχιλλέα κάποιο υλικό προκειμένου να φτιάξουν ένα γκρουπάκι. Στο τέλος ενώσαμε τις δυνάμεις μας και οι τέσσερις και βγήκαν οι Εν Ψυχρώ.

Η από τον Ιούλιο 2011 διαδρομή,τι ξεχωρίζετε?

Λέγοντας απλά ότι τον πρώτο κιόλας χρόνο ύπαρξης μας είχαμε συνολικά 12 εμφανίσεις, απ’τις οποίες οι 2 ήταν Αθήνα και μία στο φεστιβάλ στη Βεργίνα, μπορεί κάποιος να φανταστεί πολλά.
Ωστόσο δεν μπορούμε να απομονώσουμε κάτι ξεχωριστά, κάθε μια συναυλία είχε κάτι το ξεχωριστό. Η ουσία είναι η διαφορετικότητα της αντιμετώπισης που δεχόμαστε απ’το Κυπριακό σε σχέση με το Ελληνικό κοινό. Στην Κύπρο ήταν πρωτόγνωρο το φαινόμενο μιας ακραίας μπάντας με ελληνικό αντιδραστικό στίχο. Οι παλαιότεροι φυσικά θυμούνται τους Αποσύνθεσις,τους
Nuclear Mutants μέσα στα 90s και μερικοί λίγοι τυχεροί που κατάφεραν να δουν τις λιγοστές εμφανίσεις των Εντός των Τειχών.Οι Εν Ψυχρώ όμως βρέθηκαν μπροστά σε πιο ευρύ κοινό και πολλοί απ’αυτούς ήρθαν και είπαν ‘’σωστά τα είπατε’’ ή ‘’έτσι ακριβώς’’ βάζοντας τον ακραίο ήχο και τον συνειδητοποιημένο στίχο σε μια φόρμουλα δύο πόλων,του ιδεολογικού και του μουσικού.Η άρνηση μας να μετάσχουμε σε συναυλίες χορηγημένες ή υπό κερδοσκοπικούς όρους ήταν μια δήλωση που αν και παραξένεψε, τουλάχιστον προβλημάτισε αρκετούς και ταυτόχρονα ανέβαζε την νεοσυσταθήσα ανεξάρτητη μας σκηνή. Απ’την άλλη,η ανεξάρτητη ελληνική σκηνή,αν και αποτελείται από πληθώρα μπαντών,μας αγκάλιασε θερμά και μας χάρισε συναυλίες που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ,σε Βίλα Αμαλίας,στο στέκι στεγΑΣΤΡΟ στο Γαλάτσι και στο Φεστιβάλ Ελευθερίας στην Βεργίνα, δίνοντας μας χώρο και χρόνο έκφρασης μπροστά στο ελληνικό κοινό. Το EP που κυκλοφορήσαμε στις αρχές του 2012 ήταν φυσικά ο κινητήριος μοχλός της γνωριμίας μας με τον κόσμο και της γενικότερης προόδου μας ως μπάντα.

Μουσική βάση....Γιατί?

Η μουσική βάση δεν έχει καθοριστεί αλλά έχει ισορροπήσει από μόνη της  και κάθε ταλάντευση που συμβαίνει είναι καλοδεχούμενη. Η βάση αυτή είναι το Hardcore Punk και μέσα σ’αυτό εντοπίζονται το Thrash crossover, το ελληνικό crust, d-beat και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας, ως αποτέλεσμα των ακουσμάτων που έχει ο καθένας μας ξεχωριστα και προσθέτει στις συνθέσεις. Η θεματολογία πάλι έχει συγκεκριμένη βάση,όχι προς τα θέματα αλλά προς την αντίληψη αυτών. Προκειμένου να είμαστε κατανοητοί ας πούμε ότι τα θέματα μας είναι κυρίως κοινωνικοπολιτικά.

Do It Yourself?

Αφού μπορούμε, γιατί όχι? Το DIY ναι μεν είναι τρόπος δημιουργίας αλλά δεν είναι καθόλου συγκεκριμένος ο πρακτικός καθορισμός της.Υπάρχουν πολύ εξτριμ αντιλήψεις του DIY όπως επίσης και πιο διαλλακτικές. Είναι απ’το που ξεκινάς και που θες να φτάσεις. Ας φέρουμε για παράδειγμα την ειρωνική αντιμετώπιση που έχουμε ακούσει κατά καιρούς τύπου ‘’DIY και χρησιμοποιείτε επώνυμο εξοπλισμό?’’ ‘ ή ακόμα ‘’DIY και διαπραγμετεύεστε με μαγαζάτορα?’’. Αν είχαμε ένα πολύ μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και  μια μεγάλη οικονομική καβάτζα σίγουρα θα μπορούσαμε να μορφωθούμε αναλόγως και να κατασκευάσουμε τον δικό μας εξοπλισμό,με τα δικά μας καλώδια από ανεξάρτητη πηγή ρεύματος στο δικό μας ανεξάρτητο χώρο. Προκειμένου όμως να συγχρονίσουμε την πρόοδο μας με την ανεξαρτησία θα πρέπει να θέσουμε ένα σημείο πάνω στο DIY ,αλλάζοντας το από κανόνα,σε αισθητική. Μπορούμε να εξελισσόμαστε και να μεταδιδόμαστε και ταυτόχρονα να είμαστε ανεξάρτητοι. Σαν Εν Ψυχρώ,δεν θα αναφέρουμε στο τι αρνηθήκαμε ως τώρα λόγω της DIY αντίληψης μας αλλά στο που συμμετείχαμε. Σε φεστιβάλς απαλλαγμένα από κομματική ή παραταξική υποκίνηση,χορηγίες,μηνύματα αντίθετα στα πιστεύω μας. Σε αυτοδιαχειριζόμενα στέκια και αυτοοργανωμένες εκδηλώσεις,σε συναυλίες σε μαγαζιά με ελεύθερη ή συμβολική είσοδο που προορίζεται να συγκεκριμένα έξοδα. Την ανεξάρτητη διαχείρηση και διάθεση του υλικού μας προς το κοινό.Έχουμε μοιραστεί τη σκηνή με εμπορικές μπάντες που έχουν συμφωνήσει με όσα είπαμε πιο πάνω γνωρίζοντας τις αντιλήψεις μας σαν μπάντα και τα θέματα με τα οποία καταπιανόμαστε. Εν κατακλείδι,με αυτό το τρόπο έχουμε πρόσβαση σε πιο ευρύ κοινό διατηρώντας παράλληλα την ανεξαρτησία μας και ακλόνητη την αξιοπρέπεια μας, έχοντας πολλούς φίλους  μα ακόμα περισσότερους εχθρούς.

To DIY στην Κύπρο,ζει γεννιέται ή αργοπεθαίνει πεθαίνει?

Όχι μόνο ζει αλλά επιδρά, σε σχέση με το παρελθόν.Στο παρελθόν υπήρχε σε πολύ μικρότερο βαθμό αλλά ήταν απομονωμένο εώς  αφανές.Τώρα βγαίνει προς τα έξω,γοητεύει,αφυπνίζει και δημιουργεί.Απ’την μαθητική ομάδα Σκαπούλα,την DIY κολλεκτίβα, ελευθεριακές ομάδες, μουσικούς,καλλιτέχνες, η προσπάθεια συνεχίζεται με συλλογικότητα, θέληση και αυταπάρνηση.

‘Δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο εκφράζει την οργή του ενάντια στην επίδραση
του συστήματος για τον άνθρωπο και τη φύση’ πως η μουσική των Εν Ψυχρώ παρακινεί στην
αντίδραση είτε γενική είτε ατομική;

Η μουσική αυτή καθ’αυτή έχει διαφορά με εμάς. Ο ήχος μας είναι μουσική υπόκρουση σ’αυτά που θέλουμε να μεταδώσουμε μιας και τα λόγια από μόνα τους,παραμένουν λόγια. Μια πράξη στα λόγια μας είναι ο ήχος μας και δεν είναι τυχαίο που είναι αυτός που είναι. Εσωκλείουμε τον κίνδυνο,την καταπιεσμένη ενέργεια, την ασφυξία, το άγχος και την παραμόρφωση που νιώθει ο κάθε άνθρωπος που ζει (επιβιώνει) μέσα σ’ένα κοινωνικό σύνολο που αυτοπεριορίζεται και αυτοκτονεί όταν του κλείνουν το φώς να κοιμηθεί  ενώ του διοχέτευσαν ύπουλα το μικρόβιο της αυπνίας και της σκοτοφοβίας με αποτέλεσμα να μην αντέχει το φως και να φοβάται  το σκοτάδι. Είναι ο φόβος που ερχόμαστε να βγάλουμε προς τα έξω με τη μουσική μας. Ο φόβος του νόμου, ο φόβος της θρησκείας, της διαφορετικότητας, του κοινωνικού εξευτελισμού και γιατί όχι, ο φόβος της αυτογνωσίας.
Η Κύπρος τώρα ενοχλήθηκε, όταν βάλανε χέρι στο πορτοφόλι της. Για δεκαετίες βάζανε χέρι στο μυαλό των ανθρώπων της,απ’την προσχολική ηλικία ως τα γεράματα, υποδιαιρώντας μια χούφτα ανθρώπους υπνωτίζοντας τους με εισοδήματα και διευκολύνσεις. Νεκροί με άνετους τάφους.
Ενοχληθήκαμε πριν απ’αυτούς και αυτή την ενόχληση την κάναμε μουσική, έστω αποκρουστική στο κοινό αφτί. Πως γίνεται να μην ελκύεις κάποιον που αρχίζει να βιώνει αυτά που τραγουδάς? Αυτός είναι ο ελκτικός παράγοντας. Η παρακίνηση επιτυγχάνεται με δράση και τότε η μουσική γίνεται ωθητικός παράγοντας.


Μελλοντικά σχέδια

Στις αρχές του καλοκαιριού θα είναι έτοιμο ένα split 7’’ με τους Γερμανούς Kyff Pack το οποίο θα περιέχει δυό κομμάτια μας με Αγγλικό στίχο,το Fight to Survive και το Quarantine for Life (η αγγλόφωνη version του Ισόβια Καραντίνα).
Στη συνέχεια θα έχουμε έτοιμο το πρώτο μας
full length ‘’Απρόσωπη Μάζα’’ το οποίο θα περιέχει τα έξι κομμάτια του demo,επανεκτελεσμένα και ελάχιστα διαφοροποιημένα συν οχτώ νέες συνθέσεις. Το ‘’Απρόσωπη Μάζα΄΄ θα εκδοθεί και σε CD και σε βινύλιο σε περιορισμένες κόπιες.
Αρχές του Ιούλη είχε προγραμματιστεί η συμμετοχή μας στο
Obscene Extreme Festival στη Τσεχία αλλά δυστυχώς λόγω κάποιων δυσκολιών αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε την εμφάνιση  μας.
Τέλη Ιούλη θα ταξιδέψουμε Ελλάδα για μια σειρά εμφανίσεων,στο 3ήμερο Φεστιβάλ Ελευθερίας στη Βεργίνα και Arm Your Desires festival στο Τύρναβο.Ενδέχεται να παίξουμε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι ακόμα. Για οτιδήποτε προκύψει θα ενημερώσουμε μέσω του ιστολογίου μας enpsychro.blogspot.com
Σύντομα θα ξεκινήσει μια νέα παραγωγική περίοδος για την μπάντα,με νέο υλικό που θα προοριστεί για τις επόμενες μας εμφανίσεις και κυκλοφορίες. Το σίγουρο είναι ότι κοιτάμε μπροστά,αλλά στη δική μας περίπτωση,η ύπαρξη μας  ως μπάντα θα τρέφεται απ’τη σαπίλα και τη κτηνωδία που κυριαρχεί γύρω μας,ίσως και μέσα μας.

Η Κύπρος του χτές,του τώρα και του αύριο

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για εποχές που δεν ζήσαμε. Μπορούμε όμως να αισθανθούμε την επίδραση των προηγούμενων δεκαετιών πάνω μας. Δεν ανήκουμε στη γενιά του πολέμου,της αιχμαλωσίας και των σφαγών,δεν ζήσαμε τίποτε απ’όλα αυτά. Απλά ακούμε ιστορίες από παλαιότερους που βίωσαν εκείνα τα χρόνια,των τρομοκρατικών οργανώσεων,των συρράξεων και του πολέμου.
Προλάβαμε όμως τα χρόνια της μεταπολεμικής μετανάστευσης,σε Αγγλία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Νότιο Αφρική και Αραβικές Χώρες. Τα κόκκινα χαλιά που στρώναμε σε Άραβες κροίσους  όπου τη θέση τους πήραν Ρώσοι μεγιστάνες. Κολυμπούσαμε στα μπουγαδόνερα του ακατάσχετου ξεπλύματος  που αναλάμβαναν ντόπιοι οικονομικοί παράγοντες χρυσώνοντας μας το χάπι και μετατρέποντας έναν απλό Μεσογειακό νησιώτικο λαό σε όργανα ικανοποιήσης της δικής τους πλεονεξίας, επιδειξίες δύναμης,πλούτου και επιρροής προς τους άλλους ενώ παράλληλα σφαζόμασταν για το Κυπριακό ζήτημα και για νεκρούς ηγέτες που ακόμα ζουν μέσα απ’τα σημερινά κόμματα. Είδαμε τον επιλεκτικό μας τουρισμό να ξεσαλώνει στις παραλιακές πόλεις,ν’αγοράζει εύκολα γη και ενίοτε να φωτογραφίζεται μπροστά σε αγχώνες και φωτογραφίες αγνοουμένων. Πετροπόλεμος και πυροβολισμοί στα οδοφράγματα στα 90
s , ουρές αυτοκινήτων προς τα κατεχόμενα στα 00s. Ψευτοσυντηρικοί γονείς,ένστολοι μαθητές, απελπισμένοι φαντάροι και αιώνιοι φοιτητές.Αστυνομοκρατία και αδιάκριτα ‘’μάτια’’ παντου. Θέσεις εργασίας προ ετών προορισμένες σε συγκεκριμένους, κομματόσκυλων ή συγγενών και φίλων.Τη φούσκα του Χρηματιστηρίου ,την είσοδο στην Ευρώπη και στο ευρώ και σήμερα,το 2013,το μπαλόνι ξεφούσκωσε και πέφτει χάνοντας αυτό που το κρατούσε ψηλά.Αέρας κοπανηστός. Ορισμένοι από μας είμασταν στην απ’έξω και περιθωριοποιηθήκαμε κατά κάποιο τρόπο,κι όποιος σήκωνε κεφάλι ήταν ήδη στη μπούκα του κανονιού.Η συλλογική συνείδηση ήταν λέξη άγνωστη που τώρα αρχίζει και γίνεται αντιληπτή. Και φανταστείτε,είμαστε ένα μικρό νησί και με ακόμα πιο λιγότερο πληθυσμό!

Πως θ’αλλάξει η κατάσταση

Οι καταστάσεις είτε αλλάζουν είτε παύουν να υπάρχουν. Και όλα ξεκινούν απ’τον άνθρωπο ,τον τρόπο που σκέπτεται και λειτουργεί μέσα στο σύνολο. Πιστεύουμε ότι επικρατεί μια εσφαλμένη αντίληψη της πραγματικότητας που αφορά μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Αρκετοί μπορεί απλά να εθελοτυφλούν και να έχουν βολευτεί πάνω στις κερκίδες ως θεατές σ’ένα παιχνίδι που αφορά το μέλλον τους.Όμως,όλες αυτές οι δεκαετίες συνεχούς  χειραγώγησης από ΜΜΕ , Παρατάξεις, Κόμματα και φυσικά την Εκκλησία έχουν φτάσει ως τη σημερινή γενιά και σ’αυτό συμβάλλει ότι όλα αυτά μεταλαμπαδεύτηκαν απ’τους γονείς στα παιδιά,οπότε αν αυτή η  νοοτροπία επικρατεί στο σπίτι σου,θα σε ακολουθεί σ’ολόκληρη τη ζωή σου και είναι δύσκολο να απαλλαγείς απ’την επιρροή της. Οι περισσότεροι που γνωρίζουμε και έχουν μια πιο ανεπτυγμένη,ζωντανή και αποτελεσματική κοινωνική συνείδηση ,δεν μεγάλωσαν υπό το βάρος μιας ισχυρής οικογενειακής ιεραρχίας και έτσι μπόρεσαν να αναλογιστούν από μόνοι τους τι συμβαίνει γύρω τους.Ίσως,αναγκάστηκαν ν’ανακαλύψουν οι ίδιοι αυτά που αναζητούσαν παρά να έχουν μια έτοιμη άποψη,του σπιτιού ή του σχολείου. Η αλλαγή θα ξεκινήσει απ’τους νέους,κάθε χαρακτήρα, κάθε ηλικίας. Η ανάπτυξη μιας ισχυρής συνείδησης που οραματίζεται μια κοινωνία αυτόνομη και ανεπηρέαστη από εξωγενείς κερδοσκοπικές δυνάμεις,εκτροχιασμένη απ’το συρμό που ως τώρα κινούμασταν ,ως αυτοσκοπός.   Ο φόβος που επικρατεί μέσω της θρησκείας,των κοινωνικών ταμπού και του υλικού εθισμού είναι που μας κρατούν δέσμιους σ’έναν αυτοεγκλωβισμό που μας συνοδεύει ως το θάνατο και μας ωθεί να κινούμαστε σύμφωνα με την έγκριση και το χειροκρότημα των γηραιότερων ικανοποιώντας την ψωρουπερηφάνια τους  (στρατός,σπουδές, πατρίς-θρησκεία-οικογένεια κτλ).
Ο κόσμος είναι μπροστά μας και οι πηγές πληροφοριών αστείρευτες. Κυνήγησε το όνειρο όσο κρατιέσαι ακόμα ξύπνιος.
  
Εν Ψυχρώ, Ιούνης 2013